Friday, March 20, 2009

PANDANGLAH ALLAH

TAKUT & GERUN.


"Fear Factor"


Sifat semulajadi setiap manusia, memang ada perasaan takut. Tetapi perasaan itu akan menghilang apabila kita melakukan apa yang kita bimbang dan takut itu dengan kerap.


Kita takut apabila berada didalam kawasan yang gelap. Tetapi bila keadaan sudah terang, dan kita sudah mengetahui keadaan sekeliling. Secara beransur -ansur perasaan takut akan hilang.


Jadi yang penting adalah, kita mesti belajar dan cuba untuk mendapat sebanyak mungkin maklumat. Supaya kita mengetahui apakah gambaran sebenar.


Memang menakutkan bagi diri aku yang baru hendak menceburi bidang bisnes. Tetapi perasaan itu semakin lama semakin menyusut. Setelah mendapat gambaran dari semasa ke semasa. Dan seterusnya mendapat dorongan dan galakan dari banyak pihak. Yang penting ialah buang perasaan takut dan malu.


Cuma satu sahaja perasaan takut yang tidak boleh dikawal. Malah tidak boleh dibuang. Iaitu apabila kita berada di alam kubur. Segala macam perasaan akan timbul. Takut, cemas, gerun, bimbang dan pelbagai lagi. Dan diwaktu itu tiada siapa yang akan memberikan kata semangat, tiada siapa yang akan menghulurkan bantuan dan sokongan.


Diwaktu itu. Hanyalah amalan soleh sahaja yang akan menjadi bekalan buat kita berhadapan dengan perasaan itu.


Hanya AL QURAN yang kita BACA sahaja yang akan MENERANGI tempat kita.
Hanya SEDEKAH JARIAH sahaja yang akan memujuk hati kita supaya tidak takut.
Hanya DOA dari anak yang soleh sahaja yang akan mengurangkan seksaan keatas kita.


Diwaktu itu barulah kita TERSEDAR.


Ya Allah, berapa SAAT dalam satu hari aku SUJUD kepadamu ?
Ya RASULULLAH, berapa WAKTU dalam satu hari aku mengikut SUNNAHmu ?
Ya AL QURAN, berapa lama dalam satu hari aku mengamalkan ayat - ayatmu ?


Diwaktu itu. Permintaan kita hanya satu. "Ya Allah, aku memohon kepadaMU, berilah aku SATU HARI SAHAJA ! untuk aku kembali ke dunia dan MENGABDIKAN diriku kepada MU."


Cemas, gerun, takut, bimbang .... tidak berkesudahan. Ribuan tahun menunggu - HARI PEMBALASAN.

2 comments: